Tre decennier av handplockade nötter och delikatesser i Saluhallen

Året var 1991 och Majid hade precis tagit över den lilla lokalen på knappt tio kvadratmeter i Stora Saluhallen, den ståtliga byggnaden anno 1889 i hjärtat av Göteborg. Efter några års jobb inne i Saluhallen kunde Majid inte tacka nej när han fick erbjudandet att öppna sin egen butik, som skulle möjliggöra en bättre framtid för honom och hans tre barn. Butikens inriktning var självklar från början. Majid ville fokusera på det han kunde bäst: färska nötter, oliver och delikatesser.

Med ett härligt skratt och en känsla för gött tjöt med kunderna, insåg Majid snabbt att nyckeln till framgång är kundlojalitet kombinerat med ett högkvalitativt sortiment. Det var det han skulle bygga butikens framtid på – och så har det blivit. Under många år arbetade Majid själv i butiken, med hjälp från sina tre barn. Butiken hette då Tubbies Delikatesser, och var en genuin liten delikatessbutik som saluförde medelhavs- och mellanösterndelikatesser, med nötter och oliver i fokus.

2004 drabbades Majid av en sjukdom som ledde till att han inte längre kunde jobba så hårt som han gjort sedan starten. Majids son, Arash, som då var 19 år gammal, såg det som en självklarhet att hjälpa sin far med butiken. Två år senare valde Majid att lämna över butiksansvaret helt till Arash, och i samband med överlämnandet bytte butiken namn till Grönsvarta Oliver – ett namn som speglar såväl olivernas kulör som kärleken till legendariska fotbollsklubben GAIS.

 

En stor passion och stolthet växte fram med åren, och Arash satsade helhjärtat på sin verksamhet. Under Stora Saluhallens omfattande renovering 2012 ombildades butiken till ett aktiebolag och tog namnet Zeytoon Delikatesser. I samma veva dubblerades butiksytan, vilket gav Arash möjligheten att erbjuda sina kunder ett ännu större utbud av omsorgsfullt utvalda nötter och delikatesser. När övriga dagligvaruhandeln började komma ikapp med utbudet i Saluhallen, blev det än mer självklart att fokusera på egentillverkning och direktimport.

2020 är ett år som minst sagt kommer gå till historien. Men trots enorma utmaningar ser Arash och Zeytoon ljust på framtiden. Butikens handplockade varor görs tillgängliga för fler genom att en egen e-handel introduceras. Det gör att våra lojala kunder som har svårt att komma in till vår fysiska butik i Saluhallen ändå kan njuta av sina favoritprodukter, och kanske når vi nya kunder som annars aldrig hade upptäckt Zeytoon Delikatesser.

År 2021, planerar vi för vår största expansion hittills: ett nötrosteri, mitt i Saluhallen, som möjliggör för göteborgarna att avnjuta färska nötter – direkt från rosteriet till dina händer. Självklart kommer nötterna finnas tillgängliga i vår e-handel.

 

I mars 2021 firar vi dessutom vårt 30 års jubileum och vi hoppas att du vill vara med oss då. Tack, alla härliga kunder genom åren, för att ni varit med på vår resa. Det är ni som gör det möjligt för oss handlare att driva små butiker, så att vår innerstad kan fortsätta leva. Nu åker vi vidare till nästa mål, men med samma fokus som alltid: färska nötter, utsökta oliver och handplockade delikatesser för er som uppskattar hög kvalitet och personlig service.

 

Arash med familj